Nu ne putem odihni într-un pat străin

somn

Dupa nenumarate studii la care au luat parte diversi subiecti, s-a ajuns la concluzia ca nu ne putem odihni decat in patul nostru. Daca patul nu este al nostru, nu ne putem odihni la fel de bine, iar acest lucru vine din vremuri de demult in care oamenii percepeau un loc nefamiliar de dormit ca un pericol permanent.

Acest instinct de supravietuire este prezent chiar si in ziua de azi, iar scopul sau este de a ne face mai alerti decat de obicei. Doi cercetatori de la Universitatea Brown din Statele Unite au studiat creierul unor oameni in timpul somnului, constatand ca atunci cand acestia dormeau intr-un pat strain, doar jumatate din creier era adormit, cealalta emisfera fiind activa.

Acest studiu a fost facut si pe unele mamifere marine si aceeasi particularitate a fost descoperita atat la oameni cat si la mamiferele marine. Atat balenele, cat si delfinii reactioneaza imediat la amenintari atunci cand se trezesc. Aceasta caracteristica a creierului nostru si intalnita la mamiferele acvatice este o caracteristica unica, provenita probabil de la inaintasii nostri.

Stiudiul a demonstrat faptul ca oamenii care nu dorm intr-un mediu in care au fost obisnuiti sunt predispusi sa reactioneze mult mai usor la stimuli deviati externi. Acesti stimuli sunt perceputi de creier ca o amenintare.

Printre numerosii stimuli care ne-ar putea trezi atunci cand nu dormim intr-un mediu familiar sunt de exemplu latratul unui caine sau chiar traficul exterior. Patul nostru, cu care suntem obisnuiti, ne ofera si o securitate psihica atunci cand dorim sa ne odihnim. Studiile acestea au concluzionat faptul ca cel mai bine este sa ne odihnic doar in patul propriu, iar atunci cand nu se poate acest lucru sa ne odihnim doar in locuri cat mai securizate, in care sa nu fim treziti de stimulii externi.

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *